04 февруари 2009

Къде е морковчето

Здравеопазването като сфера на дейност и обхват е може би най-сериозната такава. 99% от хората са потенциални или реални пациенти, което за съжаление е загубило смисъл като понятие и те са станали КЛИЕНТИ. В една система, като българската, където здравните грижи се въртят около парите и в центъра не е пациента-човек, а това как да се вземат/дадат под масата/изкарат повече пари, то проблемите са много сериозни. За съжаление тези характеристики на Бялата мафия не са изолиран за страната ни случай.

Здравно-осигурителния фонд е КАСА, важната дума за лекаря в болницата е ПЪТЕКА, а таксите и договорите са по-важни от болестите и превенцията. Като разказ с очакван край е всяка кампания за някаква болест - пари се дават за скъпо лечение в напреднали стадии, но никой не желае, не иска и не прави нищо за превантивни действия. Защото ако няма превенция, бройката на болните никога няма да намалее. А по-малка бройка значи по-малко изписани лекарства, по-малко лекарства означават по-малко комисионни. А това, че лекарствата от години се изписват не защото са толкова неонходими, а защото лекаря е на процент или далавера, е обществена тайна. Само като обърнете повече внимание на детайлите в един лекарски кабинет можете да си направите изводи за какво ли не. Например:
  • рецептите се пишат на брандирани хартийки
  • календарите не са с Лепа Брена
  • химикалки BIC няма - всичко е рекламно
  • престиклите дори за с везани Лого на корпорация и името на доктора, т.е. те са се погрижили персонално за него
  • чантите са фирмени
  • компютрите са подарък
  • по бюрото оставате с впечатление, че и тоалетната хартия е на приятелска фирма
Но майната им - както е казал поета "За всяка свиня идва коледа!"

Но къде съзирам аз бизнес в сверата на мъжките доктори и процедурите за асистирана репродукция? Ами ето моята теория:
Преди 30-на години другарите във Великобритания са имали късмета и знанията да създадат първото бебе ин-витро. Е в точно този хубав слънчев ден е забит първия пирон в кофчега наречен "Да намерим причините защо мъжете и жените имат фертилни проблеми".
Поставете се на мястото на един меркантилен доктор с дългосрочна визия. Уравнението, което трябва да решите е следното:
  1. Да изследвам и разгадая проблемите на всеки един от двамата партньори, тяхната медицинска история, заболявания от ранна детска възраст до днес, психологически проблеми, среда на живот, хранителен режим, физиология и т.н. И евентуално след това да им предпиша лечение - било то оперативно или медикаментозно.
  2. Да отчета няколко прости показателя (спермограма и месечен цикъл) и да поставя диагноза "Шанса ви да имате дете е с асистирана репродукция. Моля заповядайте при колегите. Все от няколко опита ще стане".
Естествено всеки нормален човек, а нормалния човек е мързелив и търси лесното, ще избере по-малкото съпротивление, както водата си търси пътя в равнината. И няма да се впусне в неизвестното търсене, а ще предпочете общото решение. И най-важното - намирането на проблема може да се нож с две остриета, а именно с едно лекарство за 20 лева да си оправиш проблема. А едно ин-витро изисква екип, ангажира специалисти, трябват скъпи лекарства, продължава дълго време, изглежда сложно и непрекъснато създава увереност и надежда в сърцата на мъжа и жената. До момента в който нещо "се обърка" и лекаря обясни, че виждате ли всичко е наред, ама Господ днес е бил в почивен ден и от тук нататък всичко е въпрос на още опити и малко късмет.

А това не е така - докато не се намери причината, и не се излекува проблема, бил той тривиален или грандиозен, то всеки друг опит е игра на руска ролетка. Но това е моето мнение. Не искам да дърпам дявола за опашката, ноза никой не е тайна, че създаването на живот и по-специално оплождането е както сложен, така и магичен процес. Самият факт, че милиони мъжки войни се надпреварват с колосалната скорост от 3 милиметра за минута, малко достигат заветната цел, а в атаката хиляди губят своята девственост и енергия и накрая само един успява, си е една сага достойна за Оскар. Случайността играе същата роля, както когато се разминете с Тир на кръстовище за 2 секунди, и след това върнете лентата на деня назад и установите, че тези две секунди са били едно търкане по-малко на четката ви за зъби и това единствено събитие е определило дали животът ви ще свърши днес или ще продължи напред. Та тезата ми е, че намесата в случайността, а някои я наричат и божата работа, не е добро решение си е лично моя. Всеки е свободен сам да си прецени и да има своите доводи ЗА и ПРОТИВ.

Когато говоря за асистирана репридукция в повечето случай това всключва от инсеминация до ин-витро и разновидностите. Е аз не съм срещу инсеминацията, където частично се извършва подбор на сперматозоидите и се издебва момента. Аз съм срещу инвитрото и най-вече ICSI-то. И кофтито е според мен, че поговорката "Всеки сам си носи кръста" тук не важи, защото не родителите, а детето ще носи тежестта на раменете си ако нещо не е наред, което в повечето случаи се установява след време.

Но да се върна на бизнес модела - помислете отново - за 30 години напредъка в ин-витрото е относително малък, но пък вече във всяко село и паланка, всеки втори доктор прави процедури. Т.е. станало е масова практика и доста голям бизнес. И да приемем, че статистиката е вярна и само в България има над 200 000 бездетни двойки. Ами сметнете колко пари правят дори само по едно ин-витро на двойка и то при цена 4000 лева (това е най-реалната и ниска цена и НЕ тук няма отстъпка за обем!!!). Аз ще сметна вместо вас - 800 милиона. Е 25-30% от двойките успяват, другите опитват отново. И аз не укорявам никой - създаването на потомство е съкровенно желание и блян на всяка обичаща се двойка човешки същества.

Та тези милиони лева някой ще каже, че вътре има и разходи. Да правилно, но когато залога е щастието на пациента той не жали пари, не се пазари и не задава въпроси как е формирана цената. А в нея и лекарствата са с комисионна и на цени в пъти над тези в Германия, и процедурите като цени са завишени, и какво ли още не. Та в най-лошия случай клиниката изкарва поне 30% печалба. Ами само ще вметна, че и мафията от наркотиците не вади такава чиста печалба. Особено прикривайки я с благородна кауза. А както в накои страни по белия свят се практикува, и скоро ще е факт и у нас - развявайки демографския фактор и запазването на нацията държавата започва да финансира 1,2,3 до 6 ин-витро процедури. Т.е. бетонира бизнеса и му дава една почва, на която да вирее и никога да не се притеснява за приходи и разходи.

И точно защото парите са големи и печалбите смайващи ще има винаги чакащи пред тези клиники. И точно защото отделните мъж и жена в двойката не са диагностицирани правилно, ще се стига до такива процедури. И замислете се сега кой е този голям мъж или жена лекар, който в такъв тип съсловие, като лекарското, където никога няма сгрешил, никога няма виновен, никога няма наказан, ще седне и ще излезе пред публика и ще обясни какво е сбъркано в системата и организацията и как трябва да се оправи. Ами с толкова пари на всеки ще запушат устата. И колата му може да катастрофира, и отчаян съпруг гръкляна може да му пререже.

Но ние нормалните хора т.е. пациентите сами в някаква степен са/сме си виновни. От както има интернет няма тайни и граници. Всеки ако иска може да прочете и да види повече гледни точки и мнения. Да получи повече информация и да види наистина какви са стъпките и какво трябва да се прави за да се даде заключение, диагноза и евентуално лечение.

Аз съм минал целият този път - лекари, небрежност - умишлена или просто искрена, подвеждане и чиста проба печелбарство. Аз винаги съм бил честен и открит, давал съм мило и драго да ми се помогне, съдействал съм с всичко. Но от камбанарията на времето виждам къде съм сгрешил, къде са използвали болката и страданието ми. И НЕ няма да си мълча. Защото хората с проблеми само се увеличават, а никой не иска да им помогне по същество.

6 коментара:

  1. Анонимен12 май, 2009 23:26

    "Но да се върна на бизнес модела - помислете отново - за 30 години напредъка в ин-витрото е относително малък, но пък вече във всяко село и паланка, всеки втори доктор прави процедури. Т.е. станало е масова практика и доста голям бизнес. И да приемем, че статистиката е вярна и само в България има над 200 000 бездетни двойки. Ами сметнете колко пари правят дори само по едно ин-витро на двойка и то при цена 4000 лева (това е най-реалната и ниска цена и НЕ тук няма отстъпка за обем!!!). Аз ще сметна вместо вас - 800 милиона. Е 25-30% от двойките успяват, другите опитват отново. И аз не укорявам никой - създаването на потомство е съкровенно желание и блян на всяка обичаща се двойка човешки същества."
    Искам само да поясня, че цената е около 10000лв.(вклучвача прегледи, изследвания, лекарства и процедури)

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12 май, 2009 23:39

    е то колко са 800 милиона. Това са само половината на бизнеса с лекарства в страната. И няма и оборота на Мтел ... тъжно е, но вярно е СЕРИОЗЕН бизнес и интересите са ОГРОМНИ.

    Точно затова - всеки трябва сам да се оправя и да не разчита на системата да го "оправи"!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,поздравявам ви за публикациите.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен08 юни, 2011 18:01

    Поздравления и от мен за публикациите, аз също вярвам че основна част от проблемите в тази сфера са в главата на човека. Крайните срокове и търчането напред назад не помага за нищо и на никого в здравословен план и колкото и тъпо да звучи някой път човек просто трябва да се успокои и да се остави нещата да се случат. Чувала съм от много хора да казват еми скъпички са процедурите ма като искаш бебе трябва да си готов да си платиш, и като кажеш ами ако нямам тези пари какво да направя, еее щом нямаш пари къде си тръгнал да правиш деца е горчивият отговор. Но много хора са расли в не така богати семейства и хора са станали, та не е задължително да имаш за хвърляне 5000 лева ако искаш дете, нали.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, поздравявам автора за публицациите, вярвам на много хора ще са от полза. Аз живея в Холандия и тук дори не се занимават да правят подробни изследвания на мъжете, директно ни пращат на ин-витро. От моя личен опит това си е една тежка процедура, да не говорим за евентуални последствия. И тук си е вид бизнес, но скрит много умело под шапката на държавата. За всичките тези години ин-витрото има много малка успеваемост - около 20 в много редки случаи 30%, което сравнено с рисковете според мен не е оправдано. Един пример: от 7 двойки минали през ин-витро за кратък период от време при един и същи доктор няма нито една успешна. Това какво ви говори-това дори няма и 14% успеваемост. Но за тази статистика разбира се не се говори...
    Още веднъж поздравления за блога и искрено желая успех на автора.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен17 юли, 2012 21:44

    10x ...mnogo polezno

    ОтговорИзтриване