18 февруари 2009

Моето лично лечение

За да не стават недоразумения отново ще споделя: лечението на стерилитет при всеки мъж по отделно е сложно и комплексно. Според мен няколко са общите фактори и всеки отделен мачо трябва да се бори срещу тях. А другите странични проблеми и лекарства само допълнително спомагат за още по-добро качество на материала.

Отново да припомня моят профил като мъж, съпруг и мечтаещ бъдещ татко:
  • 32 години
  • не пуша и не пия, никога не съм го правил
  • антибиотици от 6-7 години не пия
  • черен дроб - стеатоза
  • резултати от 6 до 29% нормокинетични (спермограмите с 0% не успявах да ги повторя - считам, че са грешка)
  • обща концентрация на сперматозоидите - от 2,5 до 15 милиона
  • килограми - 100-110, височина - 176, без промяна ,-)
  • заключения от спермограми - oligoasthenozoospermia, oligozoospermia тежка степен
  • процедури - IVF ICSI - неуспешна, варикоцеле - без резултат
  • лечения - Харвест, витамин А, Витамин С, Селен, Цинк, Коензим Q10, Мед и клей, Трибестан и т.н.
  • 2-3 пъти годишно междуконтинентални полети, ежедневна работа с компютър - последните 15 години
  • инвестирани пари - над 12 000 лева

Какво си реших и направих?!?!?
  1. Диета - след обследване на диетичните течения това на Пиер Дюкан ми хареса най-много - редуване на месо и зеленчуци
  2. Билки - бях пил бабини зъби, жълт кантарион, магарешки бодил по мое усмотрение. Отидох на билкар и ми забърка нещо по-сериозно
  3. Спиране на посещения на заведения или срещи с клиенти където много се пуши
  4. Въведох режим - на хранене, на движение, на желание и воля
  5. Никакво СЛАДКО
  6. Витамини
За 3 месеца, вече съм в четвърти резулктатите ми от 20% нормокинетични са над 45%. Доктори и лаборанти нямат обяснение и дори със "съжаление" (пари вече няма да могат да ми вземат) ми казват да си опитам по нормален начин да си направим бебче. Аз обаче съм твърдоглав - ще замразя сперматозоиди сега докато съм добре, че не се знае в тази криза какво следва. И една инсеминация ще направим - просто да е по-голям шанса. Че съпругата съвсем се е ошашкала.

ДИЕТАТА
Надебеляването и заседналия начин на живот е основен "убиец" на подвижните сперматозоиди. Това нито един доктор категорично не ми го каза, беше ми намекнато, но ако някой ми беше казал, че отслабване от 100 на 80 кила ще ме направи пак фертилен - да съм го направил. Аз свалих от 105 на 81 килограма за 3 месеца. Какви ли не заплахи и предупреждения чух от близки и познати колко е вредно. Ама те не знаят какво е да си дебел и още по-малко какво е да знаеш, че не можеш да създадеш потомство. За тези 3 месеца от една страна се почувствах отново човек, а от друга виждайки, че и спермограмата ми се подобрява се заредих с положителни емоции и волята ми вече е желязна.

Диетата е проста - ударно приемане на протеини за 5-10 дена и после редуване на месо и зеленчуци до постигане на желаното тегло. В бг-мамма има огромна тема с хиляди участници, главно девойки и резултатите се измерват в ТОНОВЕ - http://forum.bg-mamma.com/index.php?board=60.0 . Важното при диетата е да се пие много вода и ако има човек време да ходи повече пеша. Хубавото е, че няма никакъв спорт за да не се губи мускулна маса! Е забранен е алкохола, сладкото, тестеното и плодовете, но това при мен трая само 3 месеца. Струва си при условие, че сме загубили години в лутане в джунглата на докторите относно проблема със стерилитета.

Освен, че ще ви се подобри спермограмата, т.е. не забравяйте преди и по време на диетата да си правите контролни обикновенни спермограми, ще ви станат старите дрехи, мацките ще почнат да ви заглеждат по улицата и вие ще сте център на вниманието. Което е доста добре като страничен ефект. Отделно и парички ще спестите!

ВАЖНО за конкретната протеинова диета: ако имате проблеми с черен дроб и бъбреци - бъдете внимателни!!! Ако трябва намерете си диета, която ви подхожда като тяло и характер. НО ТРЯБВА ДА ОТСЛАБНЕТЕ ЧУВСТВИТЕЛНО!!!

БИЛКИ
По природа съм техничар човек. Обичам планината, но билките и народната медицина никога не са ми били в зоната на доверие. По-скоро в зоната на здрача. Близък приятел като чу за проблема с топките ми спомена за един билкар и дори даде за пример свой друг познат които си е подобрил резултатите. Първия път когато отидох при билкаря го изслушах, платих си за билките и ги отебах в колата. За което в момента съжалявам. Но втория път съвпадна със започването на диетата. Реших си, че като ще е гарга - да е рошава и отидох пак да си купя билки. Билкаря се казва Григор (Гриша) Желязков. Гинеколог е до колкото знам, преживял е някаква промишлена авария и от тогава се занимава с билкарство. Намира се в София но точен адрес има на 929-0705. Мисля, че беше жк. Света Троица бл.358- срещу ЖП гарата Захарна фабрика, ама аз с колата го намерих и не ми трябва да помня адрес. Като звъннете телефонен секретар ще ви упъти или записвайки си час ще ви обясни човека.

На мен ми изписа бъркоч (различни билки, които аз си смесих в къщи) билка номер XII(не съм питал какво значи), Хвощ, Невен, Жълт Кантарион, Дяволска уста. Всяка вечер варя в 1 литър вода по 3 лъжици за 10 минути, махам от котлона и седи 20 минути и си го наливам в шише. На другия ден бавно, но славно го изпивам. Като за 25 лева върши чудеса с топките.

Рових се за този билкар - жените нямат много добри отзиви, ама при тях бая болести по матка и яйчници има и не разбирам. За мен важното е, че ми помагат билките и не искам и да задавам въпроси - Защо? Как? На кое действат? - стига ми резултатът! А според Гриша-билкаря просто билките засилват имунната ми система в сферата на репродуктивните способности и в комплект с отслабването резултатите са неизбежни.

За тези дето ще кажат - йок билкарство, аз ще им отговоря - пийте си добавки и чакайте арменския поп.

ПУШЕНЕ и ЦИГАРЕН ДИМ
Може и смешно да ви прозвучи, но за последните 3 и повече месеца спрях да посещавам заведения - дискотеки, кафета и барове, където вентилацията липсва и пушека от цигари е в повече. Хем дрехите ми не се осмърдяват, хем не съм и вече чак толкова пасивен пушач. А за последните 10 години съм бил на толкова купони, партита и т.н. че със сигурност се равняват на 3-4 цигари дневно за целия период. Важно е ако пушите да ги намалите или ако успеете да ги спрете - щастието ви не се равнява на две тру дръпвания през 1-2 часа нали? А с диетата в комплект - поне няма да надебелеете!!! Диетата на Дюкан има и секция за пушачи, но не съм я преглеждал защото не ми се е налагало.

РЕЖИМ
Пийте повече вода. Аз с моята диета изпиках килограмите. Възможно е и в това да е разковничето т.е. пишката да се е "разработила". Шегувам се разбира се, но водата е основен регулатор и инструмент за влияние на цялото тяло и всяка клетка. Спрях да пия минерална вода - купих си някаква кана с филтър от Била и пия от нея вода.

Гледам и всеки ден по 1-2 километра да ходя из София и ако мога седя повече прав от седнал. Заради отслабването съм и с по-широки панталони и не стягам "макарите" излишно!

Още нещо основно - вътрешно си казах "Мамка му време е да успея! Сега ще станат нещата! Трябва да издържа - да спазвам диетата, да пия вода и да пия билките". И след като минаха две седмици видях, че не е толкова страшно. А след като мина и първия месец и видях промяната в спермограмата - вече силите ми се удвоиха. А и не мога да не призная, че съпругата ми също ме подкрепяше през цялото време и каквото странично исках да хапна ме хващаше и вкарваше в правия път.

СЛАДКО
Сладко хапвам от малък. Самия факт, че имам 28 пломби на 28-те ми зъба (мъдреците ги извадих преди години) е показателен. Среднодневно за последните 10 години ми се събират поне по 2 вафли на ден или 20-30 грама шоколад. Някак си го чувствах като част от задълженията си, доставяше ми удоволствие и в разнообразието на шоколадови стоки и изделия винаги имаше нещо ново да опитам. И в края на всяка среща или тежък ден си казвах "Е заслужих го този шоколад/сникерс/мура". ДА ама НЕ! Шоколада, тортите, кексовете и т.н. ни ебават мамата на инсулина в кръвта и той играе нагоре-надолу. И от там толкова неща ни се разбъркват в тялото и главата, че трудно има оправия. За последните 3 месеца съм изял 4-5 бомбона, две баклави и три парчета шоколад. Част от тях и изплюх в кофата, преди да ги глътна. Блаженството е голямо, но цената не искам да я плащам. Един познат, които по принцип не яде сладко се опита много грозно да ме отврати, а именно: "Знаеш ли, че кафявия цвят в шоколада се постигал най-добре като смелвали добре хлебарките и другите гадини в завода? И във всеки 100 грамов шоколад има поне по една смляна хлебарка?" Странно е как аз знам, че не е точно така, ама сега всеки път като взема шоколадено нещо се замислям и това накланя отрицателнов езната.

ВИТАМИНИ
Последни, но не маловажни! Покрай диетата прочетох, че трябва да пия повече витамини. И разгледах темите за стерилитет там какви витамини се препоръчват. В крайна сметка стигнах до следните количества и отново спазвах строго режима:
  1. Сутрин след хранене - 4 хапчета Витамин "С", две таблетки Бирена мая, един Triple cod liver oil (рибено масло от Треска - А, Е и Д като витамини) на GNC (продава се в аптеките), един L-Carnitine пак на GNC, таблетка Цинк и таблетка Селен (моите са на Walmark - пак от аптека)
  2. Вечер след хранене - 4 хапчета Витамин "С", две таблетки Бирена мая, един Triple cod liver oil на GNC, един L-Carnitine пак на GNC

ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Пак ще отбележа - при мен действа, но това не значи, че и при вас ще подейства. Важно е вътрешно да си решите искате ли промяна. Отслабването е здравословно, движението е здравословно, пиенето на витамини също няма да ви навреди. Билките най-много да ви прокарат и да отидете до кенеф. Но безценното е в главата да се настроите за промяна. Да осъзнаете, че всичко зависи единствено от вас, никой друг не ви е виновен, че вашите репродуктивни способности са зле. Опитайте се по-малко да се нервите в работата, стреса да е по-малко и ако някой ви каже нещо на въпреки - теглете му една майна и си повторете "Моето здраве и щастие са си моя работа! Няма нищо по-ценно и по-скъпо от тях!"
Тези неща не са сложни и трудни за разбиране. Просто човек трябва да седне и да се опомни - какво е, за какво живее, какво е ценното в живота му, какво е непреходно и какво го кара да се усмихва. И когато това се случва на семейно ниво, т.е. не си сам а сте двама и имате подкрепата един за друг - нещата добиват по-ярък смисъл!

Аз седнах през ноември и си направих разносметка на живота - разрових си старите кашони със спомени и в празната и тиха бъдеща детска стая наредих на земята почти целият си живот - бележници от училище, снимки от дете, паспорти, военна книжка, шофьорска книжка, дипломи от училище и университет, първи фиш от заплата, трудова книжка, кредитна карта, първо гадже, първи gsm, първа ипотека и заем и т.н. И какво се получи - всичко се събра в едно, две изречения, целият ми живот е бил толкова кратък и несъществен, че чак се обвиних в меланхолия и мързел. То може и да не е така, може и да съм направил 300 000 километра със самолет, да съм ходил на различни континенти, но нищо не съм създал, което да промени живота ми и да му придаде друг смисъл. Децата са нашата истинска победа в този живот и предполагам, че ще съм най-щастливия човек когато я постигна. И това което в момента съм сигурен е, че ако преди съм бил щастлив в конкретен момент, то когато имам дете ще съм щастлив за цял живот!

Успех на всички и до скоро!
п.с. . Мислете положително и търсете повече фън. Youtube, вицове, сериали-комедии и т.н.
Повече чист въздух няма да навредят - например събота на ски или просто на разходка в планината. Карфиол, броколи и моркови - далавера са и засилвали сперматозоидите, поне така ми каза един доктор в Орландо, Флорида. А и за диетата са супер! Рибата също, само да не е пържена!

5 коментара:

  1. Браво! Добре че някой се намери да си напише през какво е преминал и как се е избавил!

    Аз мисля да пробвам по твоя начин! Нямам проблеми с килограмите (64кг с мокри дрехи), но определено заседналия начин на живот, работата с компютър (15 часа минимум дневно) и най-вече СТРЕСА са основни фактори в моя случай.

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Браво Човече!!!Вдъхна ми живот с това,аз пък съм с 1 тестис/отстранен ми е като малък,поради задържане или нещо такова беше/ и при мен нещата нещо не се получават.Надъха ме и ще пробвам по този начин-волята я имам-бивш спортист съм-дано даде резултат!1 последно питане-билкарят отговаря ли на всеки или трябва чрез познат да те препоръчат?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11 юни, 2013 07:28

    Здравей! А как реши пробема си с децата? Имате ли вече деца и по какъв начин? Извинявам се за въпросите, но и ние търсим решение ако има такова. Ще сме благодарни на отговор. Успех.

    ОтговорИзтриване
  4. Много се радвам за вас. Аз съм жена и много искам с вашите съвети да помагате на другите, тъй като хората не получават адекватни съвети от лекарите и не ги стимулират за подобни действия, проблемите от наднорменото тегло не са само при мъжете, но и жените с подобно тегло имат проблеми. Въпросът е какво е приоритетно за вас ... и това да е мотивацията. Дори и да не е на 100% като отслабнете ще подобрите нивото на хормоните и оттам и другите процеси.

    ОтговорИзтриване
  5. Borgata Hotel Casino & Spa reopens June 6, 2020, at its
    The 거제 출장마사지 Borgata Hotel Casino 충주 출장마사지 & Spa has 전라북도 출장샵 reopened. The brand new location 구리 출장안마 will feature a newly designed 1,200-seat stage venue. The 아산 출장샵 venue's new

    ОтговорИзтриване